Míg a bőséges vízfogyasztás, a megfelelő mennyiségű alvás, a rendszeres testedzés és lazítás segíthet csökkenteni az ajakherpesz megjelenésének az esélyét, bizonyos vitaminban és ásványi anyagban gazdag élelmiszerek csodákat művelhetnek ajkaink egészségével. Íme néhány élelmiszer, amelyet érdemes megfontolnia, hogy beiktat-e az étrendjébe.
Vitamin A. Ez a vitamin segíti helyreállítani a bőrt - beleértve ajkainak bőrét is - és jobban megőrizni annak nedvességtartalmát.
A-vitaminban gazdag élelmiszerek TOJÁS, TEJ, SÁRGARÉPA, SPENÓT, SÁRGABARACK
C-vitamin. Ez a csodavitamin segíthet megerősíteni az immunrendszerét és helyreállítani ajkai egészségét a nap vagy szél által okozott roncsolódást követően. Segít megőrizni ajkai kollagén tartalmát, amelytől azok teltnek és egészségesnek látszódnak.
C-vitaminban gazdag élelmiszerek NARANCSLÉ, EPER, ZÖLDBORSÓ, CITRUSOS GYÜMÖLCSÖK, PARADICSOM, ÉDESBURGONYA
E-vitamin. Az E-vitamin egy olyan antioxidáns, ami a bőr simaságáért felelős. A különböző ajakírek összetétele gyakran tartalmazza, de bizonyos ételek fogyasztásával természetes formában is hozzájuthat.
E-vitaminban gazdag élelmiszerek MOGYORÓFÉLÉK, ZÖLD LEVELES ZÖLDSÉGEK, VITAMINNAL DÚSÍTOTT GABONAKÉSZÍTMÉNYEK, NÖVÉNYI OLAJOK
Cink. A cink a nedvesség megtartás szempontjából fontos ásványi anyagban. Ha nem jut hozzá elegendő mennyiségű cinkhez az étrendjéből, különböző multivitaminokkal, táplálékkiegészítőkkel is beviheti.
Cinkben gazdag élelmiszerek MARHAHÚS, JOGHURT, RÁK, HOMÁR, OSZTRIGA,