Finances
Finances

Nézzen szembe a pénzügyeivel!

A pénz napjainkban a stressz egyik legfőbb oka - és köztudott, hogy a stressz előidézheti a herpesz megjelenését. Bemutatjuk, hogy miért jó gyógyszer, ha kézben tartja pénzügyeit.

Készítsen költségvetést. Vezesse föl a költségeit és a kiadásait egy táblázatba, így egy helyen láthatja a pénzügyeit. Készíthet egy sajátot, de használhat egy, a számos rendelkezésre álló, előkészített forrásból származó költségvetési táblázatot is. Ha a kiadásai nagyobbak, mint a bevételei, találja meg a módot a spórolásra.

Kövesse az 50/30/20 szabályt! Ez a szabály azt javasolja, hogy 50%-át különítse el a havi bevételeinek a fix költségekre (lakbér, bevásárlás, rezsi, stb.), 30%-át életviteli kiadásokra (étkezés, szórakozás, utazás, vásárlás) és (egy tökéletes világban) a 20%-át fordítsa megtakarításra, vagy adósságai csökkentésére.

Minden hónapban tekintse át a költségvetését. Próbáljon meg mindent megtenni, hogy tartsa magát hozzá. Néha, bizonyos speciális eseményekhez köthető, előrelátható költségek miatt aggódik, mint az esküvők, ünnepek és évfordulók. Ha minden hónapban áttekinti a költségvetését, az segíthet jobban megtervezni ezeket a nagyobb eseményeket és ahogy egyre közelebb kerül megtakarítási céljaihoz, egyre jobban úgy fogja érezni, hogy kézben tartja az irányítást.