Mi az ajakherpesz?

A herpeszt, vagy más néven ajakherpeszt a HSV-1 vírus okozza és az előfordulása meglehetősen gyakori. Könnyű felismerni, mivel általában piros duzzanat formájában jelenik meg, amelyen hólyagok alakulnak ki az ajkak és a száj körül.

A herpeszről
A herpeszről

Mi okozza az ajakherpeszt?

Az ajakherpeszt a HSV-1, a herpes simplex vírus egyik fajtája okozza. Valójában a Föld teljes lakosságának 98%-a hordozza a vírust, mivel az oly nagy mértékben fertőző. Ha a megfertőződésre sor kerül, a vírus egy egész életen át a testünkben marad.

A legtöbb ember nincs pontosan tisztában vele, hogy mikor találkozott először a HSV-1 vírussal. A megfertőződés általában már a korai gyermekkorban megtörténik, ám ekkor a herpesz esetleg meg sem jelenik. 

Mi történik, amikor elkapom az ajakherpeszt?

Az emberek többségénél a HSV-1 vírus egész életük során inaktív marad és esetleg soha nem tudják meg, hogy fertőzöttek a vírussal. Nagyjából 3-ból 1 ember tapasztalja meg ismétlődően a fertőzést. A HSV-1 vírus „felébred”, megfertőzi az ajakban, vagy szájban, vagy a körülötte található sejteket és egy látható és fertőző sebet okoz. Ez általában azután következik be, hogy valami előidézi a vírus aktiválódását, mint a legyengült immunrendszer, vagy a hideg, száraz idő, ami száraz, kicserepesedett ajkakhoz vezet.